Erica – Mamma till Theo

Angående besöket på NUS.

Här kommer lite snabbfakta om vår dag på NUS.

Klockan ett klev vi in på röntgen för att knäppa några bilder på Theos axel/hand. Det gick superbra och han var så duktigt där han låg. Låg helt still och charmade sköterskorna. Sedan blev det lite väntetid innan vi hade tid uppe på hand-och plastikkirurgiska mottagningen. Mötte samma läkare som förra gången vi var ner, och den här gången gick vi därifrån med svar och inte med en massa funderingar. Detta fick vi veta.

  • Det finns inget överarmsben i hans vänstra ”arm”. Nu vet vi det!
  • Det innebär att vi inte kommer använda en protes. Så här resonerade läkaren och vi kan inte annat än att hålla med. En protes sätts på som ett hjälpmedel. Den skall alltså ge en möjligheten till att så gott som kunna använda sin kortare arm som en vanlig arm (känns dumt att skriva ”vanlig arm”, men ni förstår vad jag menar i varje fall). Läkaren sa att helst av allt så vill man att den som bär protes skall ha en överarm, samt en stump nedanför armbågen. Då får man ut bästa effekten av protesen. Men eftersom att Theo inte har dessa möjligheter så skulle protesen endast sitta där för syns skull. Det vore alltså som att man gömmer hans funktionshinder. En protes på Theo skulle alltså innebär att han inte får ut någon hjälp av den. 
  • Theos tumme ligger som jag har nämnt tidigare, inåt mot handflatan. Vi har töjt på tummen flera gånger om dagen, sedan förra träffen med läkaren. Idag var han mycket nöjd med resultatet. Tummen har blivit mjuk och han arbetar bra med fingrarna. Vi behöver därför inte sätta på någon skena än så länge för att hjälpa till med detta.
  • Och eftersom att inget överarmsben finns, så kommer inte heller en benförlängning ske. (Tack och lov). Han kan inte helt lova att en överarm kommer utvecklas, men han tror inte att det kommer ske. Men för säkerhetsskull kommer vi komma tillbaka i höst för att göra en ny röntgen för att utesluta att ett ben växer fram.
Resten av tiden snackade han om Sm-finalen mellan Skellefteå och Luleå. Haha, han verkade mycket imponerad av Skellefteås insats de senaste åren, och vi kan inte annat än att hålla med!

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Hej !:) för det första vill jag bara säga as bra blogg ! Själv är jag en ung mamma till lilla Lii som också har dysmeli hon saknar fingrar på sin höger hand ! Fortsätt blogga !:) ps. , din son är riktigt fin :)

    1. ericaw

      Hej!
      Tusen tack :)
      Vad roligt att du har hittat hit och att du tog tid till dig att lämna en kommentar :) De är såå duktiga dessa små finisar som saknar någon del av sin kropp. Imponerar ständigt på en.
      Han är ett riktigt charmtroll :) Kram

  2. Josefine

    Jag hittade hit av en slump och vet inte om du någon gång kikar här längre. Jag har själv dysmeli och vill mest bara säga att Theo kommer klara sig fint. Han kommer kunna göra vad han vill här i livet, om det så är att spela gitarr eller piano kommer han komma på ett sätt att klara av det. För det är så det fungerar. Det kommer finnas människor som försöker retas, för så är det alltid. Vare sig du har en annorlunda hand eller stor näsa. Men jag hoppas och tror att han precis som jag inte tar åt sig av detta. För att för honom kommer hans hand vara helt normal. Idag har jag en sambo som totalälskar min hand, för det finns bara en. Precis så kommer det vara för Theo. Och dessutom är han ju alldeles bedårande på bilden över.

  3. Anna

    Hejsan!

    Jag har en dotter med dysmeli på höger arm, med en liten del av underarmen, så protes funkar så det susar för henne. Men det jag tänkte på i tillägg till at protes till Theo bara ska vara kosmetiskt, är att det oxå kan va bra för honom med tanke på kropps ställning. Alltså att en protes jämnar ut, om jag nu kan förklara riktigt!
    Utan arm saknas den vikten på den aktuella sidan, med protes jämnas det ut lite grann.
    Jag o min dotter har precis varit i Ottestad i Norge, (bor här!) o där pratades det endel om att det varviktigt för framtiden att kroppen är symetrisk för o undgå slitnings skador bla. Inför skola o så. Nu är ju er sån inte så gammal, min dotter är 7, men dagen kommer fortare än man anar!!

    Bara en tanke från mig!

    Klem Anna

    1. ericaw

      Hej! Till att börja med, tack för tipset och att du tog dig till att dela med dig av denna information! :)
      Jag har faktiskt aldrig tänkt på det, och ej heller fått höra det från någon läkare eller sjukgymnast. Ska absolut ta upp det vid nästa träff på habiliteringen.
      Det är så mycket som man inte vet ang. dysmeli och det kommer upp nya saker dagligen. :)

stats